Logg inn

I Peder Furubotns fotspor 1940–1945

skrevet av Torgrim Titlestad

publisert 31.12.2022

Detailimage
Her er det sammenstilt opplysninger fra forskjellige informanter om hvordan Furubotn flyktet rundt i Norge for å organisere et hovedkvarter på norsk jord mot nazi-okkupantene, fra 17.8.1940 inntil 8.mai.1945 – i nesten fem år.

Her er det sammenstilt opplysninger fra forskjellige informanter om hvordan Furubotn flyktet rundt i Norge for å organisere et hovedkvarter på norsk jord mot nazi-okkupantene, fra 17.8.1940 inntil 8.mai.1945 – i nesten fem år. Han forlot aldri norsk jord, til tross for flere oppofringer om trygghet utenfor landet. Han motto var: «Her skal vi leve, her skal vi dø!» Hvis alle gjemmestedene hans medregnes vil tallet gå nærme seg 50 steder for fem år, noe som ha krevd en egen sans for logistikk, sikkerhet og evne til hurtig flukt. Han hadde alltid med seg sin kone, Gina, og fra 1942 hentet han også med seg sin datter, Magda, som fungerte som sekretær.

1940:

09.04 – De første motstandsdrøftingene på Kafe Noreg på hjørnet til Fisketorget/Kong Oscars gate i Bergen sentrum.

21.07 – 250 personer fra Vestlandet samlet i Kjøbmandsforeningen (Bergen sentrum), Gestapo-razzia og tysk sensur av kommunistavisen Arbeidet: Vær forberedt på å ofre livet for å få tilbake friheten. Til kamp!

16.08 – Peder Furubotn arrestert av Gestapo i Veiten (ved den Nationale Scene i Bergen sentrum). Han bodde da i Valckendorfsgate 2, et par hundre meter fra Gestapohuset.

Furubotn får husarrest, men rømmer straks uten at Gestapo skjønte hvor det ble av ham. Går til kafe Børs på Tyskebryggen, som avtalt med medarbeideren Peder Stavenes på forhånd i tilfelle av uventet tysk arrestasjon.

Får tak i kona og sammen vandrer de tre flere mil via Åsane til Arna der kona hadde hytte, men de våget ikke å gå inn av frykt for at Gestapo satt og ventet på dem. De gikk til fots dag og natt i øsende regnvær langs Bergensbanen til Evanger. De får husly hos en eneboer på Bulken ved Voss (Navnet ukjent). Ingen andre tør huse dem.

Etter ca. 14 dager er Furubotn tilbake i Bergen og bor på ulike illegale gjemmesteder, bl.a. i Asbjørnsens gate i Solheimsviken og på leid husvære hos Alf Bruvik på Landstadtorget (nå Danmarksplass), mens Gestapo har egne folk som jakter på ham. Selv arbeider han intenst for å bygge opp motstandsbevegelsen.

I midten av september arrangerer Furubotn tverrpolitisk ungdomskonferanse på Hotel City på Strandkaien (I dag Hotel Scandic), 220–230 ungdommer fra ulike organisasjoner deltar. Illegal kamp mot tyskerne fra ungdommens side. Ingen arrestert.

23.11 – Furubotn organiserer en illegal fagforeningskonferanse i «Svettisen»/Fensal i Kong Oscarsgt. for 60–70 ledende fagforeningsfolk. Taler for motstandskamp, men Gestapo har angiver som medfører at mange blir arrestert, torturert og sittende fengslet (noen av disse dør senere etter å havnet i tysk KZ). Furubotn blir senere kritisert for uforsiktighet ved dette arrangementet, til tross for at han også våget sitt eget liv. November, bor illegalt hos Jenny Lie i Sandviken, ca. 8 dager. Ellers bor han hos Karl M. Johannesen og hos Halstein Andersen i Fridalen i Bergen

Om lag samtidig ber Reichskommisariat om at Bergenspolitiet setter to spesialpolitifolk til å hjelpe Gestapo/SS med å fange Furubotn. Det blir etter hvert så veldig vanskelig å så «sikre» illegale dekningsplasser i Bergen at Furubotn må ut av Bergen. Han drar først til Troldhaugen ved Nordåsvatnet litt sør for Bergen der hans hemmelige gjemmested i veggen fortsatt finnes. Der ligger han nyttårsaften 1940, men må så videre til familien Laastad på Dyngeland, litt ovenfor Nesttun i Fana sør for Bergen.

1941:

21.01 – Gestapo slår til mot Dyngeland. Furubotn blir ført i dekning på Titlestad i Fana sør for Bergen (ved Stend Landbruksskule) av Samuel Titlestad, formann i Hordaland og Bergen AUF, en nær medarbeider av formannen i AP, Nils Langhelle, senere statsråd og stortingspresisdent. På Titlestad bor han hos Anton Eikevold i Stendadalen og på Solegård totalt isolert fra kommunistmiljøet i Bergen, kontakt kun gjennom utvalgte kurerer.

Sommeren 1941 flytter Furubotn til Os lenger sør for Bergen, først til Karl Midtsæter på Midtsæter og så til Nils Øvredal i veiløse Øvredal. Der bor han trygt til ca. oktober 1941, da han blir invitert til ekstraordinært sentralkomitémøte i NKP 31.12.1941.

31.12 Trolig går han på Oslotoget på Vaksdal stasjon. Drar til Oslo (Grefsen stasjon), forkledd som postekspeditør. – Furubotn velges samstemmig til krigsleder for NKP.

1942:

Januar, hos Anders Tengelsen, Sognsvn 57, Ullevål Hageby.

Februar: Sophus Jacobsen, Falsens gt. 25, Oslo.

Mars: Hos Ragnhild og Erling Johansen, Trondheimsveien, Oslo

Mai: Bor hos Dahlin på Grorud, i Oslo.

17.05 – Razzia mot på Grorud, må under dramatiske omstendigheter flykte fra Oslo til Harestua på Hadeland, bor hos Gustavsens som er DNA-folk.

Juli – Furubotn kjører fra Harestua til Krosstølen i Hemsedal, flytter senere til Øvrestølen Hemsedal.

30.10 – Razzia mot Furubotns organisasjonssentral i Vikersund, Modum. Furubotns forlegning i Hemsedal røpes. Furubotn flykter til Ålruststølene i Hemsedal.

31.10 – Razzia mot Hemsedal, Krossstølen, så mot Ålruststølene. Furubotn flykter under fryktelig snøvær videre på ski fra Ålruststølene over Hemsedalsfjellet mot Valdres. De når etter 18 timer Tisleifjorden som krysses i lånte båter.

10.11 (ca) – De tar inn på noen støler i Østre Slidre, antagelig opp mot Beitostølen. Er der omkring 4–5 uker. Begynner gå på ski fra fjellene i Østre Slidre over til Steinsetbygda i Etnedal.

20.12 (ca) Furubotn ankommer Røyslund, et pensjonat i Steinsetbygda drevet av motstandsmannen og læreren Johan Skrindsrud.

1943:

Januar–mars, Steinsetbygda.

1. mars blir 17 av Furubotns medarbeidere henrettet ved Trandum–skogen.

Furubotn forlater Steinsetbygda før påske og går på ski mot fjellene i nord-vest.

Mars/april –ny forlegning på Skreolægeret i Nord-Aurdal, bodde hos fjellbonden Peder Hermundstad.

August, forlegningen blir angitt. Furubotn flykter ned mot Hov fra Hallingdal. Razzia mot Skreolægeret etter at Furubotn har flyktet.

Furubotn flykter fra Hov i Hallingdal til Sollia gård/hotell, Hov i Søndre Land ved Randsfjorden.

August/desember – Furubotn bor på Sollia ved Randsfjorden.

Desember – Furubotn flytter tilbake til Nord-Aurdal, etablerer forlegning på Skreolægeret, Smørhamar Svarthamar og Susstølen. Furubotn bor på Smørhamar og Skreolægeret som ligger mest utilgjengelig. En hel setergrend fungerer som motstandssentral.

1944:

Påsken – razzia på Fagernes, Gestapo jakter igjen på Furubotn.

Mai – Furubotn forlater Skreolægeret og drar innover fjellene i Østre Slidre, mot Vangsjøen, fordi flere fra vaktmannskapet plutselig har brutt opp fra forlegningen.

28.05 – Razzia mot "Osvald-gruppa" på Sollia. En fra vaktmannsskapet blir tatt og angir Furubotns forlegning på Skreolægeret.

Mai/juni – Furubotn ankommer Buahaugen ved Vangsjøen i Østre Slidre og slår seg til der.

10.06 – Gestapo-spionasjegruppe går etter Furubotn i fjellene i Nord-Aurdal, kommer til Skreolægeret.

13.06 – Tyskerne og Gestapo iverksetter den svære Aksjon Almenrausch. Furubotn flykter fra Buahaugen mot nord-vest,kommer ned til Skammestein i Østre Slidre.

Juni/juli Furubotn flykter over fjellene til Vestre Slidre. Ny forlegning på Åstad.

September – Furubotn flytter til fjellgård i Hovrudbygda i Nord-Aurdal, Øvre Køllen.

1945:

Januar – razzia mot Hovrudbygda. Furubotn flykter til Breiset så til Lia-grenda, slår seg til på Sletteseter i Nord–Aurdal. Myndighetene gir ham Ljansbrukets villa i Oppegård kommune som en æresbolig mot månedlig betaling av husleie. Der bodde han til sin død i 1975.


Tilbake til artikler